European settlement fund for the development of the rocky region: Europe invests in Selsky region

#
#

Нов договор 19.3

На 10.01.2024 г. беше подписан Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за изпълнение на проект № BG06RDNP001-19.607-0010 с наименование „ROADS: Пътища към устойчив геотуризъм“ за вътрешнотериториално и транснационално сътрудничество по подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие” от ПРСР 2014 – 2020 г. между ръководителя на Управляващия орган на ПРСР 2014-2020 г. и МИГ "Котел, Сунгурларе и Върбица", в който „МИГ Поморие“ участва като координиращ партньор.

Проектът е за съвместни действия за вътрешнотериториално сътрудничество, реализиран в партньорство между МИГ "Котел, Сунгурларе и Върбица" като водещ партньор и „МИГ Поморие“.

Продължителността е 12 месеца.

Проектът е насочен към разработване и въвеждане на иновативни продукти, процеси и бизнес модели, целящи повишаване на ресурсната ефективност на икономиката, подпомагане и внедряване на иновации, адресиращи повишаването на конкурентоспособността на икономиката на териториите на двете местни инициативни групи, и трансформирането й в икономика, базирана на знанието и интелигентния растеж.

Основната цел на проектното предложение е разработване на ръководство за установяване и управление на територии от парков тип за развиване на геотуризъм на примера на МИГ “Котел, Сунгурларе и Върбица“ и МИГ “Поморие“, Съвместни пилотни дейности - Полеви дейности, Съвместни камерални дейности - създаване на музейни експозиции "Геоложки феномени", Съвместни образователно-информационни дейности.

Резултат от проекта ще бъде: подобряване на икономическото развитие на територията, намаляване сезонността на туристическия поток, увеличаване на работните места и подобряване цялостното качество на живот на териториите, укрепване на партньорството за устойчиво развитие, допълнено от партньорства на множество заинтересовани страни, които обменят и споделят знания, опит, технологии и финансови средства, с оглед изпълнение на целите за устойчиво развитие, подкрепа за промотиране на характерни за местните територии и общности забележителности и създаване на европейска идентичност в допълнение към местната и националната идентичност с развиване на геотуризма.

Отпуснатата безвъзмездна финансова помощ е на обща стойност в размер на: 195 512 лв., от които за „МИГ Поморие“ в размер на: 97 756 лв.