#
#

Международен фолклорен фестивал

От 29 септември до 1 октомври 2023 г. в Поморие за първи път се проведе „Международен фолклорен фестивал“, организиран от МИГ Поморие, с намерението той да се превърне в ежегодно събитие в общината. Идеята на събитието е да създаде автентична обстановка, която да предразположи публика и участници да се потопят в магията на българския фолклор, да почувстват вълшебството на занаятите, да усетят в ръцете си глината от грънчарското колело или длетото на дърворезбаря, да се върнат в детството със забравените детски игри.

Събитието се осъществява по проект „Местни инициативи за европейска идентичност“ по процедура за подбор на проектни предложения № BGRDNP001-19.607 за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за подбор на проекти за вътрешнотериториално и транснационално сътрудничество по подмярка 19.3 «Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на МИГ» от мярка 19 «Водено от общностите местно развитие» на ПРСР за периода 2014-2020 г.

Официалната програма започна с фолклорно шествие по главната пешеходна улица, в което се включиха повече от 15 състава и завърши с надиграване на пл. „Св.св. Кирил и Методий “ пред НЧ „Просвета 1888″. Концертите се проведоха на площада пред читалището, а  различните работилници, демонстрации и пазарчета бяха разположени на шатри по главната пешеходна улица.